2007. szeptember 10., hétfő

Az alvás szerepe a memória kialakulásában

2007.09.10.hétfő

Általánosan elfogadott elgondolás, hogy az alvás segíti az emléknyomok rögzülését, ennek módja azonban egyelőre ismeretlen. A megoldás kulcsa részben az alvásra egyedülállóan jellemző agyi aktivitás tanulmányozásában rejlik.
Az alvás célját vizsgáló kutatóknak néhány évtizede ötleteik akadtak ugyan, kísérleti bizonyítékaik azonban annál kevésbé. A rendelkezésre álló adatok annyira hiányosak voltak, hogy néhány kutató még azt is kétségbe vonta, van-e egyáltalán bármiféle haszna vagy célja az alvásnak. Alan Rechtschaffen - az alváskutatás egyik úttörője - egyenesen azt állította, hogy "ha az alvásnak nincs létfontosságú szerepe, akkor az evolúció legnagyobb tévedése".
Azóta számos bizonyítékát találtak a szendergés legalább egy funkciójára: alvás alatt rögzülnek ugyanis az emléknyomok. Számos egybehangzó adat mutatja, hogy a memória elemei újrajátszódnak, módosulnak, stabilizálódnak és meg is erősödnek, míg mi pihenünk (alszunk). További részletek, ha érdekel a téma: http://www.origo.hu/tudomany/elet/20070105amig.html

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése