2007. szeptember 30., vasárnap

Gondolatok a dugóról

2007.09.30.vasárnap


... Mi is a parafa? A parafa a paratölgy kérgéből gyártott anyag. A paratölgy rendkívül értékes, különleges fafajta, a mediterrán medence egyes területein, a Földközi-tenger vidékén - Portugáliában, Spanyolországban, Dél-Franciaországban és Olaszország egyes részein, valamint Észak-Afrikában, Algériában - honos. Általában 10-12 m magas, bár egyes egyedei 20 m-re is megnőnek. Törzse 40-60 cm átmérőjű, koronája gömbölyded, levelei fényes sötétzöldek, de nem öblösek, mint tölgyeinké. Tömegesen nyíló porzós virágai kora tavasszal feltűnőek, makktermései még a virágzás évében beérnek. A paratölgy törzsén és idősebb ágain a kéregpara fejlődéséből vastag, rugalmas, könnyű pararéteg képződik. A durva legkülső pararéteg összerepedezik, keménnyé, törékennyé válik - felhasználásra nem megfelelő. Ezért amikor eléri a kb. 10 cm-es vastagságot, akkor - májustól októberig - kézzel, fejszével eltávolítják. Az első használható para a növény 8-20 éves korában kezd fejlődni, és 8-10 év múlva fejthetik le. Ezt a réteget a fa nélkülözni tudja, hiszen csak a mediterrán nyár melegétől és száraz szeleitől kell, hogy megvédje a törzset. Ezt a réteget tehát nyugodtan le lehet fejteni. A paratölgy kérge azért hántható le többször is, mert a belső réteg rendkívül egyenletes és folytonos regeneráló képességű szövetet hoz létre. 


...
A külső réteg eltávolítása után a szállító-szövetrendszernek a háncs-, ill. a farészt vastagító osztódó szövete - a kambium - az első években 2-5 mm, később 1-2 mm vastagságú pararéteget termel. Az egészséges fán 3-10 év alatt 4-5 cm vastag, egyenletes, új parafa kéreg képződik. Az első 8-20 év durva, értéktelen kérge után 15- 20 alkalommal lehet a paratölgyről élete folyamán a jó minőségű kérget lehántani. A legjobb minőség az 50-100 év közötti tölgyekről nyerhető. Igen értékes, hiszen sok-sok nemzedéket lát el feldolgozásra érdemes alapanyaggal. A paratölgy kérgét általában a fa huszonöt éves korában hántják le először, amelyet kilencévenként megismételnek. A paratölgy kb. 250 évig ad jó minőségű kérget, amely a parafatermékek alapanyaga.
A magas minőségű parafadugók drágák, ezért az olcsóbb borfajtákhoz vagy rosszabb dugókat, vagy műanyagot használnak. A legjobb minőségű parafadugó csak félig automatizált gépsoron készül, a munkásnak minden egyes dugó kivágásakor lábbal kell egy pedált megnyomnia, s kézzel igazgatva továbbítja azt a kéregdarabot, amiből kivágja a gép a dugót. Talán ezért is az ilyesféleképp előállított dugók nagyon drágák / 1 db: 1 Eu. /
Érdekesség, hogy a Guinness Könyvben is szerepel egy paratölgy fa, a Whistler Tree ("Fütyülő fa"), amely nevét a koronájában éneklő madarak tömegéről kapta, 212 éves, és 2000-ig számítások szerint ez az egyetlen fa mintegy egymillió dugót produkált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése