2007. szeptember 24., hétfő

Még egyszer a csillagvizsgálóról

Találtam egy jó leírást a csillagvizsgáló történetéről, a linket ide is beírom  (2022-ben):

2007.09.24.hétfő  (Innen kezdődik az eredeti bejegyzésem:)

Mivel BB-től kaptam egy igen jó hivatkozást, ide másolom a címét. Itt olvashat az, akit a téma érdekel, a Pécsi Planetárium történetéről 1971 és 2004 közötti időben.
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=112&Itemid=288
Aztán itt egy másik hír:

Árulja a Mecseki Planetárium épületét a Pécs-Baranyai Természettudományos ismeretterjesztő Társulat. Az egyesület a jó helyen lévő ingatlan értékesítéséből származó bevételeit egy belvárosi csillagvizsgáló kialakítására szeretné fordítani.
/Innen kezdve semmi új hírem nincs. Változatlanul félek, hogy a sok bába közt elvész a gyerek...../
Aki nem látta volna, ilyen /volt/ a projektor: 





 
80 millió forint feletti áron kínálja megvételre a Pécs-Baranyai TIT a Mecseki Planetárium épületét, illetve a 70-es évek közepén épült vasbeton monstrumhoz tartozó, mintegy 1790 négyzetméteres telket. Az egykor népszerű, évente több mint 20 ezer látogatót vonzó létesítmény állapota - dacára a tudományos ismeretterjesztő társulat elmúlt fél évtizedes erőfeszítéseinek - mostanra annyira leromlott, hogy az épület felújítása már nem jöhetett szóba. 
A modern követelményeknek és igényeknek nem megfelelő, nehezen megközelíthető planetáriumot ezért kínálja eladásra a TIT, amely az értékesítésből befolyó összegből a szervezet Felsőmalom utcai székháza melletti épületben egy belvárosi csillagvizsgáló kiépítését tervezi. 

Dr. Schmidt Erzsébet, a Pécs-Baranyai TIT Igazgatója elmondta: szeretnének egy belvárosi természettudományos centrumot kialakítani, ahol a planetárium mellett interaktív tudományos játszóház és háromdimenziós ismeretterjesztő mozi kaphatna helyet. A távlati tervek között hologram- és lézerbemutatók is szerepelnek, ám a mintegy 200 millió forintos költségvetésű beruházás egyelőre valóban csak terv. Annak megvalósításához az első lépés lehet a planetárium értékesítése. 
Bár a remek adottságú telek nem olcsó, előzetes érdeklődők már vannak, így nem reménytelen, hogy jó árat kap az ingatlanért a TIT. Amint sikerült értékesíteni a planetárium épületét, rögvest nekilátnak a már az egyesület birtokában lévő új épület felújításához és az új csillagda kiépítéséhez. Optimális esetben így akár már egy év múlva új helyen ismertetheti meg a csillagos égbolt rejtelmeivel az érdeklődőket a legendás Zeiss-objektív.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése