2007. szeptember 15., szombat

Olvadás...

2007.09.15.szombat.



Mai hír: Átjárhatóvá vált az Északnyugati Átjáró  


A Jeges-tengert borító jég olvadása miatt teljesen feltárult az Északi-sarkvidék Északnyugati Átjárója, megnyitva az évszázadok óta keresett, de mindeddig járhatatlan hajózási utat Európa és Ázsia között - jelentette be az Európai Űrügynökség, az ESA. 

Az Arktisz jégpáncéljának kiterjedése a műholdas mérések 30 évvel ezelőtti kezdete óta a legkisebbre zsugorodott - közölte az űrügynökség, felvételeket is bemutatva az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő, mostanra "teljesen hajózható" útvonalról. A kanadai sarkvidéken át vezető Északnyugati Átjárót már régóta úgy tarják számon, mint amely olcsó alternatív útvonalat jelenthet a Panamai-csatornával szemben a tengerhajózás egy része számára. "A jéggel borított térség mintegy 3 millió négyzetkilométerre történt csökkenését figyelhettük meg" - mondta el Leif Toudal Pedersen, a dán nemzeti űrközpont munkatársa, szélsőségesnek minősítve a zsugorodás mértékét. Közlése szerint ez az adat közel egymillió négyzetkilomérrel alacsonyabb a tavaly és tavalyelőtt mért eddigi minimumoknál.) 

Az orosz sarkvidéken át vezető Északkeleti Átjárót egyelőre még részlegesen elzárja a jég, de a legfrissebb fejlemények fényében ez az útvonal is a vártnál jóval hamarabb szabaddá válhat - tette hozzá Pedersen. A fejlemény az ESA szerint újabb bizonyíték arra, hogy a sarki térségek rendkívül érzékenyen reagálnak a globális klímaváltozásra. Az ügynökség megjegyzi, hogy egyes kutatók jóslata szerint az Északi-sarkvidék jégpáncélja akár már 2040-re teljesen felolvadhat. Szinte minden szakértő egyetért abban, hogy a fosszilis tüzelőanyagok növekvő felhasználása miatt zajló globális felmelegedés az Északi-sarkvidéken közel kétszer akkora sebességgel megy végbe, mint a Föld más térségeiben. Ráadásul a jégmentessé váló sötét földfelület vagy tengerfelszín a későbbiekben sokkal több hőt nyel el mint korábban a jég vagy a hó.

  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése