2007. szeptember 15., szombat

Szem-teszt

2007.09.15.szombat

Miről árulkodik a szemünk? A legtöbbször a szemünket vizsgálják az emberek, ha meg szeretnénk tudni valamit jellemünkről, hangulatunkról. Egy svéd kutatócsoport most megvizsgálta a szem színe és az ember jelleme közötti összefüggést. Mats Larsson és kollégái, az Örebro-i egyetem kutatói megvizsgálták a szem színe és az ember jelleme közötti összefüggést. Ezt azzal magyarázzák, hogy a szem kifejlődése szorosan összefügg az agy kifejlődésével. 

A svéd kutatók mintegy 400 embert vettek górcső alá és szemük szivárványhártyáját három különböző jellegzetesség vonatkozásában vizsgálták meg. Kutatták a pigmenfoltokat, az úgynevezett kontrakciós gyűrűket és a csillag formájú barázdákat. Ezt követően azután szabvány személyiség tesztnek vetették alá a kísérleti alanyokat. A vizsgálatok során kiderült, hogy különösen a hosszúkás barázdákból lehet az ember jellemére következtetni. 

Ezek barátságos, nyílt természetre és olyan tulajdonságokra utalnak, mint jószívűség, megértés és megbízhatóság. A kontrakciós gyűrűk viszont gyakrabban jelennek meg impulzív, akár neurotikus embereknél, vagy olyanoknál, akiknek igen nagy fokú az önfegyelmük. Ami pedig a pigmenfoltokat illeti, ezekkel kapcsolatban nem voltak képesek összefüggéseket kideríteni. Annak ellenére, hogy az orvostudomány ma még általánosságban nem tartja alkalmasnak a szivárványhártyát arra, hogy beteg emberi szervek "térképének" tekinthessük, a szemet az orvosok mégis fontos szervnek tekintik, mivel valóban sok betegséget árul el…. … a magas vérnyomás nem az egyetlen betegség, amelyet a szemről le lehet olvasni. 

Így megállapítható még például a magas vércukorszinttel járó Diabetes mellitus, az izületi panaszok, az A-vitamin hiány, az agytumor, a leukémia, az immunrendszer rendellenességei és különböző fertőző betegségek is. Sárgaság esetében pedig besárgul a szemgolyó. A dagadt szemhéjak kimerültségre utalnak, míg a barna szemgyűrűk máj- vagy epe problémák jelei lehetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése