2007. szeptember 16., vasárnap

Tettye

2007.09.17.vasárnap


A Tettye, Pécs városának egyik legfestőibb tája. A középkorban malomszegnek, illetve Malomsédnek hívták. A magyarul derviskolostort jelentő 'tekke' török szóból keletkezhetett a Tettye kifejezés. A XVI. század elején Pécs jelentős reneszánsz püspöke, Szathmáry György nyaralót építtetett a hegyoldalban, Pécs eleste után azonban a török dervisrend kapott helyet a reneszánsz villában. A kolostorként működő épület keleti szárny mellé egy tornyot építtettek, mely mint őrtorony és minaret szolgált.  

A romos állapotban lévő villa a XVIII. század elején a pécsi káptalanhoz került, a XIX. század elején pedig végleges pusztulásnak indult: köveit elhordták, díszeit letördelték. Maradványait a XX. század elején konzerválták, és a Tettye azóta is a pécsiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye, számos városi rendezvény színhelye. Most van folyamatban a patak által kivájt barlang feltárása, ill. a nagy közönség számára járhatóvá tétele. A”Pokol kapuját” már falazzák. Ám ez azért nem az igazi pokol, hanem csupán egy barlang, amit a pokol kapujaként is emlegettek a pécsiek, valamikor 1910–15 környékén. Amolyan „vásári látványosságként” egy ideig pénzért mutogatták, nagytermében mennyezetre akasztott tűzokádó sárkánnyal riogatva a nagyérdeműt. Így aztán nem csoda, hogy más is rájött arra, ideje volna többévtizedes álmából újra felébreszteni. 

  Jó esély van arra, hogy mostantól újra sokféle kiállítással és bemutatóval a fokozzák a látványt. Hiszen egykor itt barlanglakások is voltak, eleink húzódtak meg az üregekben még a XIX. században is. Így aztán a Mecsek geológiai képződményeit bemutató „termek” mellett biztosan kialakítanak egy korabeli barlanglakást is. A geológusok szerint az ilyen barlang igazi ritkaság, hiszen a beavatkozások ellenére nagyobb részben természetes módon alakult ki, s néhol még a mennyezeten rövid, függő cseppkövek is találhatók. Érdekesség, hogy az üregekben lerakódott finom iszapot „pipaagyagként” is hasznosították a pécsiek. 

  És ha már erre jár valaki, érdemes a Tettye étteremben elfogyasztani egy ebédet, vagy vacsorát. Kiváló konyhája van ! Tettye étterem: http://www.tettye.hu/ Ha egy érdekes, színvonalas tudományos cikket szeretnél olvasni a Tettyéről, kattints ide:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése