2010. szeptember 24., péntek

Váratlan ajándék

Az úgy kezdődött, hogy a kutyás barátom  megkönyörült rajtam, s eljött velem gombát szedni. (Magam sem értem, az utóbbi időben valami okból félek egyedül kószálni az erdőben. Míg Lili megvolt, nem volt semmi gondom, de most más a helyzet. Feltehetőleg öregszem…)
Szóval elmentünk, ráadásul a Lili két pécsi gyerekével, meg egy nagy kosárral, abban a reményben, hogy az általam jól ismert helyen találunk fenyővargányát. No, az első lelőhelyen egyetlen szál nem volt, de picit feljebb azért mégis csak akadt egy jó pörköltre való. Még két kis galambgomba is előbújt a kedvemért, és próba-szerencse alapon megint levágtam egy fajta (fa) gombát, remélve, hogy tán mégis jó. (Hasonlított  a csupros tőkegombához) Na, ez megint a gombaszakértőnél ment a kukába, nekem viszont egy új ismerettel több van a fejemben, ilyent többet nem szedek le.
A nagy sietségben aztán már megint nem fotóztam le a zsákmányt, de itt egy régebbi példa, róla van szó:


Mivel a nagypiacon van a gomba-vizsgálat, megkönnyebbült kis kosarammal kényelmesen sétáltam végig a gombaszedők sorában – rengeteg gomba volt tegnap is, ma is. (Csak példaképp mondom, tavaly a szegfűgomba kilója 3000.- volt, most 1000.-ért kínálták.)

Kikanyarodtam a külső, a virágárus sorra is, és mibe ütközöm,(majdnem felkiáltottam) ? – hát abba a kis aranyos virágba, amit néhány hete Szlovénia hegyei között véletlenül lefotóztam. Olyan boldog lettem ettől a felfedezéstől, hogy azonnal vettem belőle egy cseréppel. Miután  elolvastam a tudnivalókat róla  (itt: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:h2MEEiHUfnkJ:www.egzotikusdisznovenyek.hu/%C3%A9vel%C5%91_gyertyavir%C3%A1g+gyertyavir%C3%A1g&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu )  örülök, hogy nem vettem többet, mert ez majd szépen el fog itt a kertemben szaporodni.
És ha nyílik, minden pillanatban, amikor ránézek, Szlovéniára fog emlékeztetni.
És az jó.
 
A felső képen van a szlovéniai az alsón a ma vásárolt.
(El nem tudom képzelni, mi a fene van a blogspottal?  Teljesen megváltozott a képfelrakási lehetőség, és ráadásul nem is tudom a kedvem szerint elhelyezni a fotókat... Hej, de unom ezt már....El kéne innen menni...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése