2011. október 8., szombat

Draconidák (október 8 – szombat éjjel)

Nem tudom, lesz-e ma éjjel szerencsénk, felhőtlen lesz-e az ég, mert ha igen, akkor – az előrejelzések szerint – láthatunk hulló csillagokat:
 Azt sem tudom, ha felhőtlen lesz az ég este tíz után/körül, lesz-e nekem kedvem, bátorságom autóba ülni és tökegyedül elautózni valami sötét helyre, ahonnan jól látszik egy darab fényszennyezés-mentes égbolt.
Azt ugyanis sajnos nem lehet előre tudni, pontosan mi várható.

Nagyon jól emlékszem 1998 egy novemberi hajnalára (nov.17.), amikor ugyanezek a sárkányos csillagok potyogtak az égről hajnali 6 körül. Míg élek, nem fogom elfelejteni. Mivel hatra jártam dolgozni, (ez ugye azt jelenti az én esetemben, hogy max. ¾ 6-ra beérek, vagy még előbb is pár perccel) – szóval jó korán reggel, amint kiszálltam kicsi Trabantomból nem akartam hinni a szememnek ! Hatalmas csóvával óriási csillagok hullottak az égből !! (Olyasféle látvány volt, mint a csatolt képen, csak varázslatosabb.) Kikiabáltam a szomszédos ovi és bölcsi, hajnalban már ott-lévő dolgozóit, idegen embereket szólítottam meg az utcán: Nézzék! Nézzék micsoda csoda van az égen !!!  Fantasztikus érzés volt !

Sem azelőtt, sem azóta efféle csoda-csillaghullást én nem  láttam. Ez volt az a bizonyos eset, amikor a csillagászok elszámolták magukat és egy nappal későbbre jósolták a csodát. Azon a reggelen csak a munkába igyekvő de álmos szemükkel  már jól látó, égre-néző emberek lehettek részesei a csodának. Én is.  Többször mondtam/írtam, hogy  vannak bizonyos természeti jelenségek, melyeket ha nem „élsz meg” – akkor arról a másik hiába magyaráz neked. (tűz, árvíz, stb…) Hát ezt se lehet csak úgy elmondani.

Meglehet mégis kimegyek én este valahová hullócsillag-nézőbe….

P.s. Nem vagyok rajongója az efféle oldalaknak, de most a Googleban pl. ez is bejött a kereséskor. http://magush.hupont.hu/3/foldonkivuli-fajok-1
Ki tudja mi a valóság, s mi nem ?
Kép: http://hir.ma/vezeto-hirek/tudomany-vezeto-hirek/csillaghullas-meteorzapor-lesz-oktober-8-an-szombaton-este/3672


Kiegészítés másnap (okt.9.): én 3/4 11 és 1/4 12 között mindössze csak kettőt láttam. Ezután az adott terület erősen befelhősödött. Hideg volt....

2 megjegyzés:

  1. este 7-8 óra körűl bizony nagyon felhős volt az ég a hold is alig-alig látszott. Így a te információd vésődött. Bezzeg mikor fiatalon részese voltam a csillaghullásnak, akkor nem a tudományos magyarázat volt a fontos, hanem az érzés a titok, amit a csillaghullás látványa kelltet.

    VálaszTörlés