2011. október 15., szombat

Könyv – kultúra – kérdés

A könyvtárból-olvasásban az egyetlen dolog, amit nem szerettem soha, az az, hogy már más(ok) is kézbevették a könyvet, amelyet én kiválasztottam, hazahoztam és napokig a lakásomban társamul szegődtettem. Nem mindenkit enged az ember szívesen a lakásába. Én pl. a mocskos lestrapált, elhasznált könyvekkel vagyok így.
Most nézzétek meg ezt:




Szegény Esterházy szegény Hahn-Hahn grófnője  momentán így néz ki. Összefirkálva, lekávézva, bepirosozva, undormány kézbevenni. Csak, és kizárólag csak azért van lehetősége asztalomon feküdni, kezem simogatását érezni, mert nem volt belőle (bent) több példány.(Tény, esetleg várhattam volna, míg előkerül egy jobb állapotú…)

De…
Nagyon de…

Kérdezem én, a könyvtáros, aki a visszahozott könyveket átveszi soha, még csak véletlenül sem lapoz bele a visszahozott könyvekbe ? (Még sosem figyeltem erre, tehát tényleg nem tudom.) EZ pedig nem lenne túl nagy fáradság és micsoda haszonnal járna ! Vagy sosincs egy könyvtárban olyan, hogy a leltárnál belekukkantanak a könyvekbe, s amelyik „elhasználódott” azt leselejtezik ? Voltam én sok sok évig könyvtáros, nálunk volt lehetőség ilyesmire….

Ez esetben javaslom  a nagggyon is jogos büntetést: aki megrongálja a könyvet, (belefirkál, aláhúz, kávétrádönt) fizessen !  A kikölcsönző pedig legyen figyelmes, amikor kivisz egy könyvet, szintén lapozzon bele, s ha ilyent lát, mint ez a fenti kép, akkor erre hívja fel a könyvtáros figyelmét, nehogymá’ majd ezért őt büntessék meg, amikor visszaviszi. A könyvtáros meg tekintse sajátjának a könyvet – mint ahogy valamilyen szinten az is.

Most egyébként szorulok, mert ha ezt előbb olvasnák a könyvtárban, mint én ezt a könyvet visszaviszem, akkor jól nézek ki. MEGINT engem fognak megbüntetni – ez esetben pedig csak és kizárólag a jószándék, no meg a könyvek védelmének fontossága íratta velem ezeket a sorokat.

2 megjegyzés:

  1. Soha nem fogom megérteni, hogy más tulajdonnát mért piszkítják össze. Egy-egy könyvnél úgy gondolom értelmes emberek olvassák vagy még sem...:-(

    VálaszTörlés
  2. ... bár épp§' csak "beszaladtam" az udvarról - (hogy kissé csillapítsam a permetezőszer okozta... ... hányingeremet...) stb.
    Tudok rosszabbat is ! - bát én csak 14 éve ( !) - havi egy alkalommal járok könyvtárba ! Ilyesmik : amikor pl. hiányzik X oldal - (kitépve) 10-20- 30 oldal... vagy amikor képek vannak kivágva ! ( pengével) - és ne bonyolítsam!
    Sok éve (?) - szóltam, amikor visszavittem.... ill. ma már nem jellemző! - Mielőtt kihozok egy-egy könyvet- " átpörgetem"- stb. Utálom , amikor az olvasó "behajtja" a lap sarkát... vagy amikor ételmaradékok,vagy azok nyoma van... és sok egyéb.
    Na, de mit várnál el évi 500 Ft-ért ?- (vagy tudom is ém mennyiért ?)
    Na, ennyit most !
    "Dolgaim" vannak... :-) :-) - holott ott a szombati >>> nol.hu - melléklettel - és ne bonyolítsam ! :-)

    VálaszTörlés