2011. október 27., csütörtök

Parti Galéria (Mária u.1.): „Lisztre hangolva” - kiállítás


Ezt írja a :  http://pecsikult.hu :
„A Parti Galéria fiatalos, merész megközelítésű tárlata Liszt Ferencet, mint kora "celebjét" szeretné aktualizálni, a fiatalokhoz is közelebb hozni. A meghívott művészek nagyrészt a pécsi egyetem művészeti karához kötődő képzőművészek.”

Nos, igen, ennél sokkal többet én se tudok mondani. Legfeljebb érdekességként megemlítem, hogy az egyik alkotó kiállított egy kis asztalt, melyre zongora-billentyűk voltak bevésve. Állítólag valami ilyesmin gyakorolt Liszt Ferenc útközben. Ezt nem tudtam.
A „Liszt-kugelt” pedig szellemesnek találtam. 



A fotókhoz valahogy nekem nem volt túl nagy affinitásom. Némelyikben kerestem Lisztet, de még csak véletlenül sem „láttam” – bizonyára az én műveletlenségem okán….




Van viszont néhány szobor is, melyek szerintem a Liszt  témakörtől teljesen függetlenek, ezek tetszettek. Megmutatok néhányat. Azt utolsó képen a „terítő” is üvegből készült. Megfogtam, annyira csalóka volt…









S ha már a belvárosban jártam, készítettem még néhány fotót. Ezek közül az egyik újdonság volt számomra, a Janus Pannonius utcai lakatfal fölött láttam ezt:





Ez pedig tragikus. Nem gondoltam, hogy a galambszaros templomtornyok annyira elterjedtek Magyarországon, hogy nem csak a világvégi Eszterág pusztán, hanem még Pécs főterén is ezt kell látnom….



6 megjegyzés:

  1. Vagyok bajban, mert lenne pár téma,amiről még a múltból emlékszem,de valahogy nem keresgélném a neten. A lakatfalhoz : (bár én sem láttam eddig) de tudtam,hogy (tavaly) "Átadják a megújult lakatfalat Pécsett"- (Google) és abban említődnek a görögök is. Akiknek van kisebbségi önkormányzatuk,- (lehet,hogy honlapjuk is ?)- ill. leginkább arra emlékszem, hogy kb. 1962-1973 között egy (lépcső)házban laktam Tamuridisz Nikiforosz-szal! - ill. későbbiekben volt (urános) ismerősöm is,- (görög)- de ezek már bonyolultabb történetek. (egy hölgy, aki énekelt valamilyen együttesben - stb.)

    VálaszTörlés
  2. (Ezt meg - részben - a galambürülékről )
    Galambürülékhez

    VálaszTörlés
  3. Csak-csak visszatérve Liszthez,- a mai nap érdekessége lehet (?) - állítólag október 27-én (1846-ban) fél órát játszott Liszt F. a pécsi Dóm orgonáján. (gondolom saját jókedvéből)- ill. a pécsi események is októberben történtek.
    Liszt Ferenc Pécsett
    (Lásd benne,hol volt anno a színház)- kissé meglep, hogy nem nagyon találok a Pécsi Szemle repertóriumában Lisztről. (?)- vagy tudom kellene,milyen címszó alatt keressem. (Jut eszembe, lehet,hogy a Hattyú-háznál)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, ahogy a szobrokat elnézem nagyságukból kiindulva akár lehetne a lakásomban is, de mégsem jutottam el az életem és életterem berendezésénél ,hogy mindennapjaimat elképzeljem velük. Pedig nagy tisztelője és értékelője vagyok a képző és alkotó művészetnek is.
    Valahogy a fontossági sorrend mindig meghatározta.

    VálaszTörlés
  5. a Tamuridisszel én is egy lépcsőházban laktam, a Tarr Imrében...

    VálaszTörlés