2011. október 21., péntek

Zsolnay a házakon (is)

Egyszer régebben ígértem, hogy összekeresem és megmutatom azokat a fényképeimet, melyeket jártomban-keltemben a környékünkön készítettem – dokumentálásául annak, hogy errefelé sokan dolgoztak a hajdani Zsolnay gyárban, s ez ilyen-olyan formában házukon is látszik. Sajnos  - erre határozottan emlékszem – valamikor több, a gyárban készült, kis, 5 tornyú dombormű, illetve  a gyárban készült házszám is volt, de ezek eltűntek az idők folyamán. Az egyetlen amit még megtaláltam, a Balokánnyal szembeni „Halas ház”-on van.
Innen viszont a Zsolnay csempék „tűntek el”.




Ennek a  Felsővámház utcában található háznak a homlokzatán színes majolikadíszítések láthatók. Az ablakok alatt és felett, valamint a kapu felett színes kerámiadomborművek, az ablakok mellett és az ablakközökben kerámia lizénafejezetek helyezkednek el.
(Lizénia: A falsíktól csak igen kevésbé előreugró falpillér. A lizénák mentén megerősített falszakaszok fontos statikai szerepet is játszanak.)








A következő kis dombormű  a Hegyalja utcában látható. Nem is olyan rég a Király utca egyik régiségkereskedésének kirakatában is láttam egy eladásra felkínáltat: (Csak tájékoztatásul: kb. 80 cm. magas)

  
Ezek az egyszerű lapok az egyik legöregebb Könyök utcai házat díszítik, ilyesmik lehettek a „halas házon” is: 

 
A Vöröskereszt utca egyik házának kapujára a hajdani  (eredeti) Mauzóleum kerítésének oszlopfői kerültek: 


 
Ezen a Fischer Béla utcai házon fehér, vörös, kék Zsolnay cserepek vannak, nem is tudom, hol található ilyen színezetű cserép. (Inkább a zöld és sárga színűek ismertek. Lásd pl. pécsi postapalota.)


 
Kedvencem a Csillag utcai alagsori ablakpárkány. A mostani Bóbita bábszínház előtti terasz volt/van ezekkel a kövekkel kirakva:





Ezek a díszek nagyon kedvesek számomra, kézzelfogható bizonyítékai, hogy itt mindig is kedvelt érték volt minden Zsolnay-termék. 
Kár, hogy ennek a világnak vége.



7 megjegyzés:

  1. ("Ideges" ember nincs, csak bolond ? valahogy ...megszívtam egy másik témát ma reggel, esetleg a későbbiekben majd a te témádról is.)
    Addig írjanak mások !
    A 6 db. eddigi téma
    (remélem) - abból is leginkább a 6.- a mai. (valahogy eltűnt az olvasott témáid közül ?- jobb old. a blogodban.)

    VálaszTörlés
  2. Régebben ajánlottam ezt ?- (vagy rosszul emlékszem) Ismétlés :
    Tettye forrásház (Úgy tudom, a Mecsek-kapu alatt lévő "gépház" is ilyen díszes-belülről.)
    Abban nem vagyok biztos,hogy az utolsó képeken látható kőlapok mind Zsolnay lenne ! (Kár,hogy anno nem jöttél be velem a temető alatt lévő "kőtárba"- vagy mi a neve. (Ráadásul a honlapjukat is töröltem)-

    VálaszTörlés
  3. Ezt ajánlom még,aki nem látta volna (érdemes megnézni)
    A múlt építőkövei
    A ffi. Simon Wintermans (holland) aki a tulipánokat is intézte.stb.
    [ Talán @ Múltmentő-nek a videoban Walla József kőlap gyára Bp. ]

    VálaszTörlés
  4. @X-nek : Köszönöm a kisfilmet, megnéztem. Nem is hallottam róla. Majd egyszer elmegyek és megnézem, bár, ha a városban sétálok, a lépcsőházakban a bemutatott darabok szinte mindegyike valahol még látható.
    Aranyosfodorkának: NAgyon jó, hogy közreadtad. Sajnos már nem tudni, hogy meddig lehet még ezeket az utcán megcsodálni, pedig ott lenne továbbra is a helyük, meg aházfalakon, tetőkön.

    VálaszTörlés
  5. Az úri himzés is ugy jött létre, az uraságnál a szolgálok besegítettek a himzésbe. A mintákat megjegyezték és otthon emlékezetből megpróbálták leutánozni. Ezt azért írtam, mert feltételezem, hogy a gyárban dolgozók próbálták a saját lakókörnyezetükbe beleépíteni az "elsajátított". selejtes vagy kedvezményes vásárlás esetén a csempéket, mintákat. Szerintem nagyon szépek, az egyszerűtől a tervezett komplett épületdíszítésig.

    VálaszTörlés
  6. nekem egyszer kínáltak egy olyan házat, ami nem belülről volt, hanem kivülről kicsempézve minenféle maradék (hmmmm)csempével, de sajátos mintát tervezve hozzá. A Hundertwasser is irigyelhette volna. Minta győri színház, csak kicsiben, viszont tobzódó színekkel.
    Lehet, hogy megérte volna...:)

    VálaszTörlés