2011. november 2., szerda

Bogád-Romonya-Pereked-Berkesd-Szilágy

Valami fura nyugtalanság van bennem. Csak mennék, futnék ki a világból… Ha meg elindulok, akkor folyton megállok fényképezni. Igaz, ami igaz,  vezetés közben tudok a legjobban gondolkodni is. 
No nem világmegváltó dolgokról. Apróságokról. Hogy pl. mi  is hajt engem mostanában elhagyatott mellékutakra ? Csak a nyugalom-keresés a forgalom-mentes úton ? Vagy mégis inkább a fantasztikus színekben pompázó táj ? Keresek valamit ? Vagy talán már éppen meg is találtam ? Nem tudtam ma sem rájönni.
Vagy mégis ???
Pár napon belül eldől. Érzem, hogy formálódik bennem egy elhatározás, csak talán ma még gyenge vagyok a kimondásához.

Tényleg őrület ez a szín-tobzódás, leírni lehetetlen, lefotózni is nehéz. Hogy a csodába írjak a színes lombokról, amikor azt látni és nem elmondani kell ? És a földek… Letört kukorica- és napraforgótöves, ránézve is szúr. Már kicsit megfagyott zöld-izés, amire nem tudok rájönni micsoda, lehet, hogy csak gaz. Máshol dorozmásra szántva, mintha a nazcai vonalakat akarná utánozni a sok barázda, ma meg már olyant is láttam, ahol vagy 6-8 cm-es az új, friss növényke, búza, vagy valami hasonló.

Lassan megyek, ráérek szemlélődni. Áthajtok falvakon, látom a gazdagságot és nem tud elbújni előlem a szegénység. Egyiket se merem lefényképezni, valami miatt félek, hogy elkergetnek. Csak az agyamban viszem emlékül el a látottakat. Nagyon ritkán bátorodom fel annyira, mint a múltkori szép vaskerítéses háznál. (És valójában ahhoz is kellett egy kis szerencse…) Mennyit töprenkedem még most is ezen a találkozáson! Az a kis öreg házaspár…Istenem milyen szánandók voltak, mennyire el akarta hitetni velem a néni, hogy nem egyedül élnek… pedig hát, egészen biztos, hogy nem igaz a mese, amit leadott nekem. Mindegy, ne is essen most szó róla – csak úgy magamban, magamnak mondtam, hogy: „Vigyázz, nehogy majd egyszer te is hasonló helyzetbe kerülj !” És a másik: „Csak hihetőt hazudj!”

A falvak csendesek, mindegy, hogy ünnep délután, vagy hétköznap délelőtt. Állat szinte sehol. Még jóformán kutya se nagyon ugat – vagy én járkálok csendben…

Néha az út előtt, máskor utána olvasgatok a településekről, melyeken átutaztam. Az utóbb-olvasást általában megbánom, mert sokszor kiderül, hogy érdemes lett volna ezt, vagy azt megkeresni, megnézni, ha már ott jártam. Nem baj, tán újra elvetődöm arra, s majd akkor….

Lassítok, néha meg is állok egy egy titokzatosnak tűnő ösvény mellett. Hová vezethet ? Nem mernék elindulni rajta. Elnéztem ma a szétszórt kis présházakat, vannak itt-ott gyümölcsösök, szőlő talán nem is annyira, de ezek a településtől messzebb eső helyeken állnak. Már amelyik áll, mert sok romos, félig már össze is dőlt, látszik, hogy évek óta nem használja senki.

A mai útvonal Bogád – Romonya – Pereked – Berkesd – Szilágy  nem hegyes vidék volt, lágy ívű dombok között kanyargott az út, s ezek a települések sem túl nagyok, vagy világhíresek.
DE:
Bogád és környéke már a római korban is lakott volt, majd később az avarok is megtelepedtek itt. A falu helyén ókori település nyomait tárták fel, s itt húzódott keresztül a Pannóniát átszelő római út is. Az első fennmaradt írásos emlék tanúsága szerint 1058-ban a pécsi püspök birtoka volt.
Nem akarok most megint nekimenni az egyháznak, legyen elég annyi, hogy ennek a két és fél évszázados  templomnak a tetején se ártana megigazítani a cserepeket. És nem, nem, nem vagyok képes megérteni az afféle közönyt, melyet az egyik fotón láthatsz: a templom bejárata felett, mondjuk egy kisebb létráról elérhető magasságban, növekszik egy fácska. Hát MIÉRT nem tépi ki azt onnan egy hívő lélek ???
Romonya is lakott volt már a római és az avar korban is. A falu határában e korokból származó leletek kerültek napfényre. Nevét az oklevelek 1542-ben már a mai nevén említették.
Pereked  1015-ben az oklevelekben Perecud néven szerepelt. A pécsváradi apátság alapító levele szerint I. István király ekkor adta a monostornak. A XIV. században is az apátság birtokának írták.
Berkesd  nevét is a fent már említett bencés apátság alapítólevélben olvashatjuk először, Villa Berkus néven. A török hódoltság alatt sem néptelenedett el a falu, a korabeli adatok ekkor már mint a körzet plébánia központját említették. Lakói magyarok voltak.
Szilágy a pécsváradi apátság jobbágyfaluja volt. Nevét a pécsváradi apátság alapítólevele 1015-ben már említette Zylag néven. I. István király földet és népeket adott Szilágy faluban a monostornak.
Mivel mindegyik település valami módon a pécsváradi apátsággal volt kapcsolatban, nyilván ennek tudható be, hogy nem csak harangtornyaik, hanem templomaik vannak, sőt Perekeden egy kálvária is található.

Szóval éltek itt már ezer évvel ezelőtt is – habár el tudom képzelni, hogy út és jármű (=autó) nélkül itt bizony nem lehetett könnyű az élet. Sokszor gondolkodom ilyesmiken, miképp is élnék, ha nem ma élnék ? (Mondhatjátok, csacskaság ilyesmiken gondolkodni – ám nekem időm annyi, mint  a tenger, hát miért ne töprenghetnék pl. ezen is ?)
Ilyenkor szoktam azért áldani jó soromat/sorsomat, mert nem biztos, hogy lovas-szekéren eljutottam volna errefelé, hogy a gyaloglásról ne is beszéljek. Ámbár nincs ez messze Pécstől,  ezzel a megállok-kiszállok-fotózok-ámulok-gyönyörködöm tempóval is  2 és ½  óra alatt megjártam az egészet.
Jó volt.


 Miért nem tépi ki valaki ?

 A perekedi templom messziről és közelről a kálváriával

 Hangulatos kis tó Romonyán

 Itthoni nazca-vonalak

Szilágyi templom

Már felállították a hófogókat. Háttérben a Zengő.



 Őszi színek

Magányos kereszt





7 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a képek! Megértelek fotózás ügyben!:)

    VálaszTörlés
  2. Megértelek. Ez a késői ősz most talán szebb, mint a megelőző években.

    VálaszTörlés
  3. ( Bár "semmiféle bölcs mondást" - meg egyebeket nem kedvelek,- ne részletezzem,-csak-csak jutott eszembe Karády katalin : Hiába menekülsz c. dala,- függetlenül attól, hogy annak sem ismerem a teljes szövegét. Mellesleg másoktól is hallom a "kedvetlenséget"- fáradságot,levertséget - és tudom is én még miket. (Okozhatja mindenkinél más és más - engem pl. a legjobban (most) az "óra átállítás" visel meg,- de ne bonyolítsam.)
    Csak megjegyzem : (utókornak) Pécsett pl. szerdán egy percre sem sütött (bukkant) ki a nap !-és jó, ha kb. +8 C° max. lehetett,- meg szél is ?- ( csak tényközlés!- nem panasz) hát... vagy kb. 2 órát eltöltöttünk azzal, hogy az autóra a téli gumikat felrakattuk. (Viszont - legalább - volt idő arra, hogy sok év után... megnézzük a gumiabroncsok gyártási idejét... ( midgyá' kissé kimelegedtünk tőle...) - de ez is egy más történet.
    Hogy az idei ősz (2011) szebb-e,mint a tavalyi, (nem tudom) de azt tapasztalom, valahogy "másképp" viselkednek a levelek ?- ( nem akarnak hullani ?- főleg a vadszőlő)- és a madarak sem érkeztek még meg. (?)
    Amúgy nem is ilyesmikről írtam előzőleg... de mostanra ez lett belőle ! :-)
    Más : gázszerelő érkezése várható mára,- (...) a kazán éves tisztítása- stb.

    VálaszTörlés
  4. Más : (hogy' milyen volt az élet régen-hez ) -ma reggel azzal is "múlattam időmet," hogy meghallgattam egy "zeneszámot"- ( onnan plagizálom!) = pl. kinek jut eszébe - manapság az, hogy' volt régen,- amikor elmentünk otthonról, miben vittünk vizet ? ( lévén nem volt PET palack- stb.) A zenét megtalálhatjátok a You Tube-on itt meg esetleg róla egy cikk
    Kisfogyasztók
    (magam is láttam 2-3 hete (?) a hófogó hálókat - akkor jutott eszembe,- régebben azok is fából voltak ?- hófogó rács ?- Ill. most legalább tudom, az 1,2 x 25 m-es (müa.) hófogó háló 44.900 Ft ( brutto) (25% ÁFA-val) - hacsak nem drágult az is... (ill. nem tudom, mennyire "dívik" manapság azok eltulajdonítása.) -

    VálaszTörlés
  5. Csak ismételgetni tudom,remek fotók.Nagyon tetszik az "elbeszélésed",ami-.tudod rólam
    a rajongást,irodalmi magasságokat ér el.Utaztam is láttem is,köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. A templomajtó feletti fát kitépni már próbálta pár hívő lélek, de nem sikerült. Levágni nincs értelme, mert a gyökere feszíti a falat, a tömény gyomírtóra pedig nem reagál. A cserepeket minden évben igazítják "tűzoltás" jelleggel, de senki nem ad egy forintot sem a 230 éves épületre. A templomnak ez a legkisebb gondja...

    VálaszTörlés
  7. Kedves névtelen karácsonyi kommentelőm ! Azt azért nem akarom elhinni, hogy 2011-ben egy ujjnyi fácska kiirtása megoldhatatlan feladat lenne....Az, hogy "senki " se ad a templom karbantartására, az a hívekre vonatkozik ? Talán az efféle nagy munkákra - szerintem - nem nekik kellene adni, hanem az egyháznak. Van ott pénz, csak rossz kezekben.

    VálaszTörlés