2012. július 6., péntek

Annemarie Selinko: Désirée - Mainau és a Bernadotte-ok


Annemarie Selinko (1914.09.01. - 1986.07.28.)  osztrák írónő. Több bestseller könyv  szerzője,  Németországban született, de  1939 elején  Dániába menekült dán férjével, majd 1943-ban újra menekülniük kellet, ezúttal Svédországban leltek hazára.

Regényeit több nyelvre lefordították. Utolsó munkája a  „Désirée” (1951)  a legnagyobb sikerű klasszikus történelmi szerelmes regény az Elfújta a szél megjelenése óta. Főhőse Napóleon első jegyese, egy marseilles-i selyemkereskedő lánya, akiből kalandos élete betetőzéseként svéd királyné lett. Az ő szemszögéből, fiktív naplójának bejegyzéseiből ismerkedhet meg az olvasó a császári udvar alakjainak szenvedélyes életével, intrikáival, fondorlataival, s hogy miként versenyeztek Désirée kegyeiért magas rangú katonatisztek, politikusok.
Igen ritka az olyan irodalmi mű, melyben a szerzőnek ilyen bensőséges, emberi képet sikerül felvázolnia valóságos történelmi szereplőkről. A pletykákkal, barátságokkal, árulásokkal és sok egyéb regényes fordulattal átszőtt történet fél évszázaddal ezelőtti megjelenése óta szerte a világon mindenütt felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a szerelmes regények kedvelőit.  (http://www.libri.hu/konyv/desiree.html )
Könyvét 25 nyelvre  fordították le és 1956-ban film is készült belőle Marlon Brando és Jean Simmons  főszereplésével.
                                                  
                                                      ********************

A könyvet nem tudom hányadszor, de sokadszor olvasom és minden esetben örömmel. Magam se értem, miért, holott a történéseket nagyjából már kívülről tudom. Mégis, a stílusa, vagy maguk az események…nem is tudom, olyan mese-szerű az egész. Kellett most nekem valami, ami kicsit elrepít a mesék birodalmába….
Kétségtelen, annak oka,  hogy újra kézbevettem a könyvet, egy TV dokufilmsorozat volt.
Egyszer régen már láttam egy másik ismertető filmet Mainau szigetéről, írtam is róla itt:
De most ez a 3 részes, kicsi bekukkantást  engedett a család történetébe is, ill. „szerepeltek” benne a mai élő mainaui Bernadotte-ok.És ezek a Berenadotte-ok a regénybeli Bernadotte-nak kései leszármazottai.
A szigetről itt olvashatsz:
Erről a virágcsodás kis szigetről most nem írnék, a fenti blogbejegyzésben minden megtudható róla.


Ám ennek kapcsán elkezdtem a Bernadotte-okkal foglalkozni. Hiszen a mostani, nem túl jó hírű svéd király, vagy az év elején született baba, a leendő svéd királynő kislánya, összeköt ezekkel a régi történésekkel, emberekkel.
De a mainau-iakról is megtudtam sok mindent. Olyan szimpatikusan mutatták be „birodalmukat” ebben a fent idézett, egész délutánt betöltő filmben.
Kétségtelen, hogy mára már inkább egy nagy vállalkozás a sziget, melyen nem csak a virágpompát lehet megcsodálni, hanem egy varázslatos pillangóházat is és nem csak hangversenyeket, előadásokat lehet nézni/hallgatni, hanem különleges vacsorákat lehet fogyasztani, netán esküvőket rendezni. Sajnos a mai világ a pénzről szól mindenütt, ott is.

Az egészen világosan nem derült ki számomra, hogy az 5 Bernadotte gyerekből hány él jelenleg ténylegesen a szigeten (lehet, egy se…) de azt tudom, hogy a „Főnöknő”,  az egész vállalkozás igazi vezetője, a 3 gyerekes Bettina, naponta biciklivel jár be a városból a szigetére, igazgatni azt. És az is kiderült egy riportból, hogy havonta 6 szabadnapot ad magának, amikor csak és kizárólag a családjával foglakozik. Mindent kézben tart, a parkosítástól a rendezvényekig. Kétségtelen sok segítője van, de akiket megkérdeztek, mind örömmel dolgoztak a szigeten.

Hát mit mondjak erre ? Kemény munka és ……maximálisan becsülendő részemről. A legkisebb lány, Diana kalaptervező, egyik szabadtéri nyári rendezvényen pl. bemutatót láthattunk kreációiból.
A másik  három testvér foglalkozás nem derült ki a  filmből, ill. a most bemutatott  nagyrendezvényen csak hárman voltak jelen.



A kép bal szélén: a könyv főszeplője Désirée Clary, mellette menye Joséphine von Leuchtenberg, majd fia, aki később I.Oszkár néven lett király és végül férje és nagy szerelme Jean Baptiste Bernadotte,  aki XIV. János Károly néven uralkodott.
Ha valakit is érdekelne, az alábbi linkeken lehet kóborolni, ismerkedni a  családdal, rokonaikkal, őseikkel: 
Désiére  ….
Bernadotte:
A svéd királyi ház:

A mainaui Bernadotte gyerekek:

Bettina, Css Bernadotte af Wisborg (b.Scherzingen 12 Mar 1974)
Björn Wilhelm, Ct Bernadotte af Wisborg (b.Scherzingen, Switzerland 13 Jun 1975)
Catherine, Css Bernadotte af Wisborg (b.Scherzingen 11 Apr 1977)
Christian, Wolfgang, Ct Bernadotte af Wisborg (b.Scherzingen 24 May 1979)
Diana, Css Bernadotte af Wisborg (b.Mainau 18 Apr 1982)

Csatolok két régi családi képet, ahol még szüleik  körül állnak, ill. friss fotókat, ahol már házastársakkal, ill. Viktória trónörökösnővel együtt láthatók.





Ha mindezek felkeltették érdeklődésedet és nem ismered a könyvet, jó szívvel ajánlom, olvasd el  !
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése