2015. április 6., hétfő

Bocz Gyulára emlékezve...


Nincs semmiféle évfordulója. Viszont jó ideje készültem, hogy felkeressem hosszúhetényi házát, ahol tavaly egy emléktáblát avattak tiszteletére. A napokban végre meg is tettem ezt az utat.  Szobrainak egy részét Pécsről, ill. Villányból ismerem.
„Bocz Gyula (Pécs, 1937. március 1. – Pécs, 2003. július 12.) Munkácsy Mihály-díjas Baranya megyei magyar szobrászművész.  Autodidakta módszerrel tanulta ki a művészetet, kezdetben gyári munkásként dolgozott. Lantos Ferenc oktatta a pécsi Doktor Sándor Művelődési Központ képzőművészeti szakkörében. Az 1960-as évek elejétől organikus-nonfiguratív szobrokat alkotott, illetve elsősorban kő, ritkábban fém kisplasztikákat. Szürrealisztikus nonfiguratív alkotásai a Szürenon művészcsoportosuláshoz kapcsolták őt. Először 1963-ban állította ki a műveit. 1968 és 1975 közt a villányi szobrász alkotótelepen dolgozott, ekkor készültek nagyméretű plasztikái. Az 1980-as évek közepétől festett, szögekkel kivert faszobrokat is alkotott 1981-től Hosszúhetényben, nagyapja házában telepedett le és itt alkotott.” http://hu.wikipedia.org/wiki/Bocz_Gyula
„A Pécsett, Villányban és Hosszúhetényben szétszórt hamvait hegyekből föltámadó szél sodorja magával, eső mossa be a földbe, hó takarja el az arcát. Elvegyül a földdel, amihez oly erősen kötődött, amiben gyökeredzett, amiből vétetett; s elvegyül az éggel. Egy a természettel, mint ahogy egy volt vele világéletében.”  http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=8562
Ezzel a pár sorral is szeretnék emlékezni rá.
A domborművet Marsai Ágnes keramikus készítette.

Dombormű a hosszúhetényi ház falán

A hosszúhetényi ház

Hosszúhetény: Az ezeréves Hetény vezér

Hosszúhetény: Plasztika 2
Orfű: Jégvirág

Csányoszró: Petőfi brigád emlékműve
Pécs: Csillagok

Pécs: Gyászoló (Kolta Ferenc síremléke)
Az atommag elektronjai (Pécsi Bányászati múzeum)





Villány: Élet


Villány: Plasztika 1

Villány: Hurok
Hazafelé jövet megálltam a hetényi úton, egyrészt mert észrevettem, hogy ismét végig-ültették az út mindkét oldalát cseresznye-fácskákkal.(Régen itt egy szép fasor volt, mely kiöregedett, amit először ültettek kifagyott - most újra próbálkoznak.) Minden kis fára névtábla van tűzve - gondolom, aki a "pártfogolója" a csemetének. Kívánom nekik, hogy fel tudják nevelni a kis fákat - szép volt a régi, legyen szép egyszer majd az új is.

Háttérben a Hármas hegy és a Zengő
A másik kép - talán nem mond sokat senkinek se - nekem mégis megbizsergeti a szívemet. Ez egy hajdani malom a Hirdi vízfolyáson. Hivatalos papírjaimból tudom, hogy az én sváb ükapám Hirdre jött molnárnak vagy 200 éve... Egyszer próbáltam érdeklődni utána, de a ház mai tulajdonosai semmit sem tudnak az elődökről. Azóta én mindig azzal a gondolattal megyek el a ház előtt, hogy talán itt volt az ükapám malma... És csak azért nem vagyok 100 %-ig biztos, mert kinyomoztam ezen a lapon: http://www.macse.hu/miller/molnarok.php   hogy Hirden több molnár is dolgozott. 

A Hirdi vízfolyás völgye egy hajdani malommal, háttérben a Hármas hegy
 

2 megjegyzés:

  1. Nem kritika, mert te vagy a hozzáértőbb, a Tektonikus mozgás c. alkotása - igaz,külföldön van (?) - nem említődik.

    VálaszTörlés
  2. Vannak még szobrai - én itt csak azokat soroltam fel, melyeket én ismerek, ill. én fotóztam.

    VálaszTörlés