2016. augusztus 4., csütörtök

Egy kis német sláger



Gyanítom nem sokan ismerik Magyarországon Roland Kaiser nevét… Nem baj. (Ha meg valaki mégis ismeri, de nem kedveli - az sem baj.)                 
A blogolvasók körében – remélem már – köztudott, hogy én csak német tv csatornákat nézek, s ennek megfelelően csak ottani közéleti személyeket, énekeseket és politikusokat ismerek és persze közülük választok kedvencet. (vagy őket nem szeretem)
Pár napja volt a WDR-en Roland Kaiser nagy koncertje, amit végig évezettel néztem/hallgattam. Csupa fülbemászó sláger - nekem nagy része ismert és kedvelt muzsika. (És milyen jó volt közben nem gondolni a világ bajaira...) 
A koncert - gondolom érthető okokból - a Youtube-on nem látható, de sok dala fent van.

Kicsi ismertető az életéből (tanulságos):
„Roland Kaiser kereskedői főiskolát végzett, de munkája mellett énekesként is tevékenykedett. 1980-ban jelent meg eddigi legsikeresebb dala, a Santa Maria.


                                                Ilyen volt fiatalon (a lányok álma)


A következő dalaival is a top 10-ben helyezkedett el a ranglistákon. 2000-ben kiderült, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenved. Ettől kezdve többet már nem koncertezett és visszavonult a nyilvánosság elől. Betegsége miatt Roland 2010-ben tüdőátültetésen esett át.

Az aktív zenei karrierbe való visszatérés lehetetlennek tűnt, ennek ellenére 2010. október 30-án a német ZDF televíziós csatornán a Das Fenster zum Hof című dalával tért vissza.  Felesége végig mellette állt, ő vette rá az énekest, hogy hozza nyilvánosságra betegségét és használja fel ismertségét arra, hogy segítsen a nehéz helyzetben lévőkön.

Roland Kaiser jelenleg egy gyerekklinika és a Német Szervátültetési Alapítvány nagykövete. A németországi Nordrhein-Westfalen tartományban új képzések kiépítésén és a hosszú ideje munkanélküli emberek beilleszkedésén dolgozik.

És ilyen ma, 66 évesen:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése