2016. augusztus 29., hétfő

Szamárkóró




(Innen hoztam az alábbi részleteket - hátha hasznát veszi más is:)

A máriatövis népies nevei:  Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs, őszbogáncs, szamárkóró…A növény minden része ehető, emésztést serkentő, gyógyításra a levelét és az érett termést használják. Levelét szárított formában, magját kipréselve használják.

A máriatövist már a középkorban is sikerrel használták  epe- és májpanaszok kezelésére, például  Melius Péter Herbáriumában (1578) Boldogasszony tövise néven elsősorban étvágygerjesztő, hasfájást enyhítő, görcsoldó szerként szerepelt. De hatásosságáról még régebben  már Dioszkoridész és Plinius is említést tett műveiben.  Úgy erősíti és javítja a máj működését, hogy megakadályozza az ott termelődő és a méregtelenítéshez nélkülözhetetlen aminosav-származék, a glutation kiürülését.



Kép: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Silybum_marianum_0003.JPG


Virág és gyógynövény:
Nem csak bíborlilás virágával díszíti kertünknek, hanem márványozott fehér pettyes leveleivel is. Fűszer és gyógynövény ágyásba, de akár vadvirágos kerti részbe is ültethetjük, ezt a liláskék édeskés illatot árasztó növényt.
A máriatövist  magról  is kerülhet a  kertünkbe. Szerény növény, leginkább a gyengébb talajon érzi jól magát, a „túl jó dolgában”  inkább a leveleket  növeszti és virágzat lesz kisebb.
A máriatövis  a  mi téli hideg időjárásunkat nem tudja a szabadban átvészelni, de ősszel a növény elszórja a magvait, így a kertünkben minden évben lesz máriatövis. A magokat áprilisban és májusban szokták cserépbe vetni,  a palántákat május végétől kiültethetni a szabadba. A magokat és a leveleket július végétől már  lehet szüretelni.

Mi van benne?
A leveles hajtást a népi gyógyászat már jó ideje alkalmazza máj-és epepanaszok enyhítésére, ez azonban nem tartalmazza a „bűvös”  szilimarint.  Azt a máriatövis terméséből nyerik ki.
A  máriatövismag a májtisztítás  leghatásosabb gyógynövénye,   mert     serkenti a májsejtek regenerációját.
A máriatövis termése főleg  olajat  meg fehérjét tartalmaz, de  az összefoglaló néven szilimarinnak nevezett vegyületkeverék az igazi gyógyír…. Mivel a máj- és epebetegségek legfontosabb gyógynövénye, ezért a májvédő gyógyszerek legfontosabb alapanyagát jelenti. 

Máriatövis jótékony hatásai
A máriatövist a hozzáértők  társítják például gyermekláncfűvel, fecskefűvel, articsókával...
Levelét és termését  régen tejszaporítóként, köhögés, depresszió, emésztési zavarok, lép-, epehólyag és májbántalmak ellen adták.  A termésből készült homeopátiás szerek a máj-és epebetegségeken túl aranyér-, visszérbántalmak és reumatikus panaszok kezelésére alkalmasak. Olaja a méregtelenítő folyamatokat támogatja.
Egyszerűen szólva:  a megszabadít mindenféle lerakódott méregtől.
8-12 hétig  kúraszerűen használva ajánlott szedni.


Nagyon szeretném, ha tényleg lenne gyógyhatása !!!! 
Mondjuk nem "tejszaporításra" használom  


10 megjegyzés:

  1. Fűben fában orvosság, Maria Treben után Aranyos Fodorka. :-)
    Biztos, hogy használni fog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem !
      De a viccet félretéve, én mostanában már jobban bízok a gyógynövényekben, mint az orvosságokban....

      Törlés
  2. Anyunál a kertben, mindig van 2-3 tő, csodálatos szamárkóró.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ki ne irtsd, mint gazt ! Szép is, és ezek szerint hasznos is.

      Törlés
  3. Szép fotó, tartalmas leírás. Köszönöm, hogy láthattam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom a szöveg nem saját, a legfelső sorban hivatkoztam is a pontos helyre. De ettől még elismerem, hogy értékes és érdekes.

      Törlés
  4. Az utóbbi években mintha jobban előtérbe kerülnének a gyógynövények, ebben az agyonvegyszerezett világban jó valami tisztát bevinni a szervezetünkbe, aminek nincs ezer mellékhatása.
    Egyébként olyan kíváncsi vagyok rá, ilyenkor mindig felvetődik bennem a kérdés: vajon ki, hogyan és mikor jött rá a különböző gyógynövények hatásaira??? Hogy ment ez vajon akkoriban? "na, nézzük ezt a növényt, próbáljuk ki ez mire hat" ? szóval érdekes ez számomra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy-hirtelen három cikk:
      http://www.naturstar.hu/hun/gyogynovenyes_orvoslas_tortenete.html
      http://trebag.hu/tudasbazis_cikk/85/gyogynovenyek_hasznalatanak_torteneti_attekintese
      http://www.drflora.hu/gyogynoveny-tortenelem/
      És igen, szerintem is úgy volt, hogy próbálkoztak. Talán meglesték az állatokat…mindenesetre nem máról holnapra történő csoda volt, hogy elkezdett az ember növényekkel gyógyítani. Csak az a baj, hogy időközben erről majdnem teljesen elfeledkezett…és most esszük a sok műizét….

      Törlés
  5. Ha a képen szereplő növényt akarod Máriatövisként használni ne tedd! Az valamelyik Cirsium vagy Carduus faj. A Máriatövis Sylibum marianum, így keress rá, akkor majd nem fog a népi név alapján félrevinni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezer és millió köszönet !!!!!!!! Máris lecserélem a képét...

      Törlés