2016. szeptember 9., péntek

Bányász-emlékmű



Az Ágoston téren, ahol a ronda nevű, 2006-ban felállított, „Központi Szén- és Uránbányászati Emlékmű” áll, újabb avatásra került sor, a  pár nappal ezelőtti bányásznapon – ami ma már a legcsendesebb ünnepeink egyike. Az öt nagy és két kisebb táblából álló csoporton összesen 53 akna képe, és azok műszaki adatai szerepelnek.
Az egykor ott dolgozó bányamérnökök emlékei, régi fotók és a szakirodalom alapos átböngészése alapján sikerült összegyűjteni az aknák adatait.
Én örülök ennek az emlékmű(kiegészítés)nek – mert azt bizonyítja, hogy vannak még (páran) akik emlékeznek azokra a „régi szép időkre”. S nagyon sajnálom - írtam már róla többször - hogy a meghagyott néhány aknát végülis az Idő Nagymester fogja végérvényesen lerombolni, eltüntetni a Föld színéről. Senkinek se volt fontos annyira, hogy amikor még lehetett volna -  valami értelmes dologra használták volna. Nem akarok megint példálózni a németekkel (megtettem már sokszor), de tényleg, miért hagyunk mi mindent, ami ráadásul még használható lenne – ebek harmincadjára ?
Egyébként sajnos otthon hagytam a szárnyaimat, amikor fényképezni indultam. Ugyanis max. madár-szemszögből lehetne jó képeket készíteni. Sorry….

 
A 2006-ban átadott első emlékmű
A most átadott - "földbe-döngölt" emlékmű. (A fotósok átka kísérje a helyszín kiválasztóját.)












A fenti képeken az aknák mélysége is látható.
De közelebbre hozva, a márványba gravírozott hajdani akna-képek is láthatók:






 A fentiek szénbánya aknák, az alábbiak uránbánya aknák voltak




Tudom, hogy valahol a blogomban már szerepelt, de mert a szívemnek olyan kedves, beteszem ide azt a linkeket, melyre kattintva a  bányászhimnusz hallható, harangjáték formában:
http://www.pecsibanyasz.hu/toronyzene.php 
Összeszorul a torkom ha hallom.....


2 megjegyzés:

  1. Bár nem vagyok a téma szakembere, annyit tudok, hogy egy-egy akna fenntartása eléggé sok pénzbe kerülne. (Gondolom,senki nem akarna pl. létrán lemászni,- stb. Aztán a villanyszámla,meg az állandó vízkiszivattyúzás - de ne soroljam.)Mivel mindenhová bemászkálnak az emberek ( nem csak lopni)- talán így biztonságos,hogy betömedékelték és kész. ( A harangjátékok - emlékezetből írom - a Pécsi Bányász (?) honlapon még megtalálható,- (bár az is megszűnt már ) - meg sok minden bányászos téma manapság már a Facebookon van.

    VálaszTörlés
  2. Talán igazad van. ...De esetleg egyet mégis - érdekességként, mintegy földalatti múzeumként - meg lehetett volna tartani. A bányászati múzeum (nem is tudom, egyáltalán látogatható-e, mert volt vele valami technikai gond...tán beázott???) valami ilyesmivel próbálkozik, de bevallom, nem túl sok sikerrel - legalábbis számomra a dolog nem volt "élet-szagú"...
    Jó rég jártam ott:
    http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2010/06/banyasz-muzeum.html

    VálaszTörlés