2017. július 7., péntek

Nyár/meleg/pókok

Nagy- és kis szoba - ide nem kell sötétítő függöny 😀
 
A virágok az előszobába költöztek
Sokszor eszembe jut forró délutánokon, hogy mit is tennék egy harmadik emeleti, nyugatra néző panelban ?
Nagyon nem szeretnék ott élni. Ez a hűvös és titokzatos félhomály a lakásomban, most kifejezetten kellemes, kora reggel, amikor a fotók készültek, még nyitva az ablak, később, ha a nap felénk fordul, becsukom és kivárom az estét.
Ha nem kell sehová elmennem, akkor egész jól elvagyok itthon. Sokszor arra gondolok, olyan vagyok, mint kedvencem a pók: ül a hálója közepén és ha békében hagyják, jól érzi magát.
Jut eszembe: növekednek a pókgyerekeim ! Minden nap ellenőrzöm, de kicsi hálójuk olyan gyenge még, hogy a kifejezetten nekik, etetésre fogott legyet még nem bírja el a gyenge szál. Na de várok türelmesen - lesznek még ők (remélem) szép nagyok, és kertem kicsi díszei !

Néhány pókos anyag:
http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2007/10/keresztes.html
http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2008/05/feszkek.html
http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2016/10/pokhalottak-napja.html



8 megjegyzés:

  1. Durva becslés... 1978-tól (2003-ig) 25 év (?) - laktunk 3.emeleten (panelban) - erkély K-re - további 3 helyiség Ny-ra "nézett." Túléltük, ahogy te is kibírtad volna,- bizonyára. Most majd 15 éve (2003-tól) ablakok É-D-Ny-ra (többségük Ny-ra ) hőszigetelt üveg meg ne soroljam ( van klíma is) meg redőnyök...valahogy ez is túlélhető. Hagyján ! - állítólag nyestünk van ? ( igaz,írt a nyestinvázióról az egyik pécsi újság is ) - szerencsére még nem a padláson !- még csak az autón mászkált. Más : 07/03-tól "megjöttek" a méhek a vadszőlőre is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sok mindent ki lehet bírni - de azért csak meg tudom ítélni, hol jobb nekem....
      Itt jobb.

      Törlés
  2. Mi üldözzük őket, kicsit sokan vannak nálunk. Én is zárok mindent, ha fuldoklok engedek be némi levegőt. Nem értem a macsokat, ezek nem sülnek meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pókbolond vagyok - főleg a keresztesek a kedvenceim. Meg a kaszások....
      A macsekokat hideg-vizes kendővel naponta többször is áttörlöm és meg kell mondjam, élvezik. A cirmos kifejezetten szeret a ventillátor hatósugarba feküdni. Nnem bolondok ezek :-)

      Törlés
  3. Én is engedem le a redőnyöket, kizárom a tűző napot, ezért rakom ki a teraszra a virágokat, mert itt csak szenvednének a sötét miatt.

    Ilyenkor számolom a napokat (nem mintha annyira kergetném a nyarat...) és örülök, ha megússzuk hőségnap nélkül. Most per pillanat olyan hűvös levegő jön be a terasz felől, hogy behajtottam az ajtót, de nem baj, elraktározom a melegebb napok közeledtére :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában a "normális" nyár ellen nekem nem lenne kifogásom, de ezek a tartósan 30 fok fölötti napok szerintem nem európai embernek valók.Sajnálom azokat, akiknek nincs lehetőségük védekezni ellene - mert tudom, vannak azért ilyenek is sokan....
      Mellesleg én klímát akkor se szereltetnék fel, ha ingyen adnák. Legalábbis egyelőre ezt gondolom. Ha még élek egy darabig és fokozódik a nyári hosszan-tartó kánikula, lehet, megváltoztatom a véleményemet.

      Törlés
  4. Hőség itt is, Észak-Olaszországban is. Ma viszont érdekes időjárásban volt részünk. Egész nap tűzött a nap és közben dörgött az ég, egész nap. Még ilyenre sem emlékszem. Aztán késő délután elfeketedett felettünk is és olyan, de olyan kiadós, sebes esőben volt részünk, mint régebben. Így most kellemes, friss a levegő, minden ablak, ajtó kitárva.
    Egyébként mi is úgy védekezünk, hogy reggel míg valamelyest hűs a levegő, addig szellőztetés, majd estig bezárva, redőnyök leengedve. Az orchideáim meglehetősen jól bírják ezeket a megpróbáltatásokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nincs valakinek klíma-berendezése, akkor nem is nagyon van más választás, mint ez a módszer. (=a legolcsóbb)
      Az orchideák talán arra gondolnak, hogy az őserdőben, ahonnan származnak, most valami nagy fa árnyékában vannak :-)

      Törlés