2017. szeptember 2., szombat

Dobronaki csoda



Még valamikor tavasszal olvastam valami kis hírt a neten, egy hozzám közeli orchidea-farmról – amire úgy igazán rá se kerestem, csak azt gondoltam, ha ilyen közel van és Szlovéniában – akkor nekem oda még el kellene mennem. Barátnőimmel megbeszéltük, hogy jó, majd nyáron – és most vált valóra ez a terv.
Most sem keresgéltem sokat a neten, a térképen megnéztem az útvonalat, merre érdemes menni, és start !

Hárman mentünk és nem nekem kellett vezetni  😄  Itthon este - először életemben -  megállapítottam, hogy jobb volt utasnak lenni, mint ha sofőr lettem volna. (Tán ez is ez öregedés jele ?!)
Szóval 7-kor indultunk Pécsről és este 7-re hazaértünk – kényelmes tempóban, sok mindent látva/élvezve.

Ez a kis település, ez a Dobronak nagyon közel van a magyar határhoz, többségében magyar nyelvű a lakossága.

Ez itt az útvonalunk térképe:



Mivel nem olvastam/kerestem részletesen utána, nem tudtam, hogy Dobronakon nem csak orchideafarm, hanem egy elmondhatatlanul szépséges trópusi pálmaház is van.


Közép-Európában az "Ocean Orchids" az egyetlen hely, ahol orchideákat nevelnek. Az üvegházak hatalmasak, ezeket a kertben fúrt kútból látják el termálvízzel. A bemutató termek előtti udvarban, egy pici üveg-piramis jelzi a termálkút helyét.
Az üvegházak teteje egy irányba lejt, ez lehetővé teszi, hogy összegyűjtsék a csapadékvizet, amit aztán locsolásra használnak.
A látogatható egységeken kívül vannak palántanevelő házak is, ezekbe nem lehet bemenni, az esetleges fertőzésveszély miatt tartják szigorúan zárva.

2005 óta foglalkoznak orchidea árusítással, 4 hektárnyi területen évente  2 millió virágzó orchideát termesztenek.

Az orchideákért én – bevallom – annyira nem vagyok oda, de azért ámulva néztem a hihetetlen szín és forma-orgiát. Legkevésbé tetszettek a kékre festettek – ezek mesterségesen színezettek, ugyanis erre is van igény…
Kerámia kaspók, speciális orchidea föld és tápoldatokat is kaphatók, ha valakinek igénye és pénze van hozzá.


 

 












Ahová nem lehet bemenni  http://www.patohill.hu

Hanem aztán, amikor a pálmaházba értem, csak hű, meg ha, meg jajdegyönyörű – mást nem is nagyon tudtam mondani, és rengeteg fotót készítettem gyors egymásutánban.
1500 m2-en  400 növényfajta él itt valami fantasztikus környezetben. Soha többet nem megyek a pécsi botanikus kertbe – mert amit ott láttam, az csak szívet-fájdító  ehhez képest. Itt minden cm-en látszik a növények szeretete, megbecsülése. A gondos kéz munkája – hogy itt nem „munkahelyi feladat” a növényápolás, hanem szívből jövő tevékenység.















Tisztaság van, rendezettség, a más világból ide került egzotikus növényeknek maximálisan próbálják biztosítani a kedvező körülményeket. Volt ahol pára permetezett ránk – mert azoknak a virágoknak, melyek ott álltak, akkor  pont erre volt szükségük.
A hőmérsékletet és a levegő páratartalmát számítógépek figyelik és biztosítják a megfelelő körülményeket az üvegházban. Ha kell, bekapcsolják a meleg víz keringtetését, vagy szellőztetnek, és időnként megnyitják a tető alatti vízporlasztó csapokat.

Az egyik teremben csodás, hatalmas vízesés zubog lefelé – ami nem csak a hangjával varázsol el, de nyilván a megfelelő klíma biztosítását is elősegíti. És egy csodálatos tó is van itt, tele fantasztikus, sosem látott  vízinövényekkel.














  
Örömmel fedeztem fel rengeteg – virágüzletből ismert, sőt nekem otthon is lévő – növényfélét, de azért zömében mégiscsak ismeretlen egzotikumokat láttam. Pl. többek között a vanília „eredeti” termését – most itt még zöld állapotában.
De voltak másféle termések is, amelyeket még sosem láttam, és virág, virág, virág, és színes-mintás levelek, és óriás-levelek és  égig (=üvegháztetőig) érő óriásfák, valami varázslatos, lengedező „nagyapó szakállal”…  El se tudom sorolni, mi mindent láttam, és sajnos a fényképeimet mindet nem is tudom ide betenni. Próbáltam válogatni belőlük, hogy egy kicsit részesei lehessetek annak a csodának, amit én láttam.

És nem én lennék, ha végezetül nem biggyeszteném még ide ezt az egy képet.... Szlovénia kultúrország. Ott így néz ki egy mellékhelyiség:



Ez a csodavilág  9-18 között tart nyitva.
Csoportoknak 5 Euro fejenként egy idegenvezetős 40 perces  túra ára.
Bejelentkezés: 00  386  51 38 90 00 telefonszámon, illetve az info@tropskivrt.si   email címen lehetséges.
Ha „csak úgy” magánemberként látogatsz oda, akkor akármeddig ámulhatsz-bámulhatsz  ebben a varázsbirodalomban, az ingyenes.
(Hát már csak ez is mekkora ajándék ! El tudsz képzelni ilyent Magyarországon ???)

16 megjegyzés:

  1. Szép beszámoló ! Annak ellenére,hogy én sem kedvelem az orchideákat,de (szerencsére) tartottak ott más növényeket is. Vagy ügyesen fotóztál (?)- vagy csak ennyien lettek volna ? * Kifelejtetted,hogy pl. a fotózásért kellett-e fizetni ? -ill. olvastam máshol.hogy az 5 €-s jegyhez jár többféle ajándék. ( lehet választani)(állítólag)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld el, az 5 eurót csak akkor kell fizetni, ha csoporttal mész és kérsz "idegenvezetést". (Azt nem tudom, jár-e hozzá ajándék, de lehet.) Vásárolni tudsz cserepes és vágott orchideát, meg kaspókat, vázákat. Egyébként az jár ki meg be, akinek kedve van. Szerencsénk volt, csoport nem volt, mindösszesen talán ha 20 ember tartózkodott az egész hatalmas üvegházban.

      Törlés
    2. És nem kellett fizetni a fotózásért.(kifelejtetted @X-nek)

      Törlés
    3. Így van ! A fotózás (is) ingyenes volt.
      Hovatovább már ezt is érdemes kihangsúlyozni, mert sok helyen kell ma már fizetni. Pl. ezért nem jártam évek óta a Felsőmalom utcai várostörténeti múzeumban.... Belépő nyugdíjasnak is + fotójegy....

      Törlés
  2. IGEN!!!!!!Néhány éve mi is voltunk ott.:) Annyira furcsa,hogy a nagy semmiben ott létezik ez a gyönyörűség.
    örülök,hogy voltál::)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ez a jó kifejezés, "a semmiben" - csakhogy ott mégis van valami kincs, ami meghatározta a helyet: a melegvizes kút. Örülök, hogy láttad, akkor te tudod, miről beszélek.

      Törlés
  3. Gyönyörű, nekem való hely. :-))) Szeretek ilyen helyeken bóklászni, elveszni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy végi kattintgatnád te is a gépedet ! Egyszerűen nem lehet ellenállni annak a sok csodának, ami ott - relatíve kicsi helyen - a világ másik végéből/tájáról látható.

      Törlés
  4. Irigyellek, de nagyon!
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tőletek picit messzebb van, de a neten látva a sok - nem túl régi - hírt róla, nem tartom kizártnak, hogy utazási iroda is hirdet ilyen utat. Tőletek is bejárható egy nap alatt - picit több buszozással. Bár ha lenne olyan jó barátnőd, mint az enyém - akkor ketten-hárman összebeszélve el tudnátok menni.

      Törlés
  5. Ezt találtam:
    http://kirandulo.reblog.hu/pici-faluban-elvarazsolt-erdo-es-2-millio-orchidea---dobrovnik
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én is megtaláltam időközben - érdemes elolvasni, sokkal részletesebb leírás, mint az enyém.

      Törlés
  6. Örülök, hogy tetszett Neked!

    arra gondoltam, mit szólnál vajon, ha a frankfurti trópusi kertbe jutnál el egyszer, ahol egy csarnok nagyobb, mint itt az egész pálmaház. Ott annyi csodát látnál, de annyit, hogy lemerülne a fényképeződ a sok fotótól :) de ne legyünk telhetetlenek, itt is nagyon sok szépséges növény van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Orsi, itt most a váratlanság, a meglepetés is felturbózta a dolgot. Ha nem számítasz valami jóra és egyszer csak belecsöppensz, akkor az nagyon kellemes meglepetés tud lenni.És hát bevallom, az én viszonyítási alapom a pécsi volt - ahhoz képest meg ez egy mesevilág.

      Törlés
  7. Valami gyönyörűség.. Az ember szeme- szája tátva marad...Olvastam már róla...
    Köszi a beszámolót!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vera, 210 km - csak a benzin-be kerülne. Menjetek el !!! Nagyon rábeszéllek!

      Törlés