2017. november 11., szombat

A TV meg a csacsi-mese



Természetesen látom, hogy az alábbi kis tanmese is 4940-szer fent van a neten… Nyilván sokaknak tetszett.

Hogy miért is került most ide ? Hát azért, mert igenis ezeknek az öregecske tanmeséknek van mondanivalójuk – persze annak, akinek van füle ezek meghallására.

Az én („Még nem meséltem, de majd…”) sztorim szereplője tegnap este kétségbeesve suttogta: „Marika néni most még a tévém is tönkrement…”
Már csak ez hiányzott… Ha majd ha írok a részletekről,  meg fogjátok érteni, hogy ez esetben a tévé miért is fontos. (Habár azt hiszem, manapság már mindenkinek fontos társa a TV.)

Egyszóval körbetelefonáltam először a családomat, nem hever-e valahol egy használaton kívüli régebbi típusú TV valakinek a garázsában ? Sajnos nem volt ilyen. Aztán jött pár barát. Egy akadt, akit, ha máshol nem találok, tán meg tudtam volna környékezni, hogy a falusi házában lévőt „áldozza fel”.  

És akkor egyszer csak bepittyent egy E-mail: benne az egyik rokon üzenetével, „Találtam neked egy olcsó használt TV-t, 2500.- ért. Telefon:  ez meg ez…..”

Néztem ugyan én is az apróhirdetős oldalakat, de 4000 alatt nem volt használt, régi TV. és most 2500.- ért ! Hinni sem akartam a fülemnek. Pillanatok alatt lebeszéltük a hirdetővel, s ma már el is hoztam.

2500.- Ft – tudom sokaknak nem pénz – nekem most az autóm váratlan, nagy összegű javítása miatt azonban csak egy újabb teher volt, de nem baj, majd kigazdálkodom jövő év elején. (A karácsonyra félretett ajándék-pénzből ugyanis semmiképp nem akarok elvenni, ne az én kedveseim károsodjanak egy átok kuplungcsere, vagy egy idegen ember elromlott TV-je miatt….)
Szóval VAN mindenre megoldás. Vagy valószínű mindenre. Csak nem szabad feladni.


(Nem ez a csacsi esett be a kútba, ez "csak" aranyos... azért tettem ide.)

Álljon itt ennek bizonyítására az a bizonyos, sok helyen olvasható tanmese:

Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni, mit is tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni az öreg szamarat.

Áthívta a szomszédait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár megértette, mi történik és először rémisztően üvöltött. Aztán mindenki csodálatára megnyugodott.
Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a szamár valami csodálatosat csinál. Lerázza magáról a földet és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és szomszédai tovább lapátolták a földet a szamárra, lerázta magáról és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén és boldogan elsétált.

Az élet mindenfajta szemetet és földet fog rád lapátolni. A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden probléma csak egy lehetőség a továbblépésre. Bármilyen problémából van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg. Rázd meg magad és lépj egyet feljebb.


6 megjegyzés:

  1. Kár, hogy nem előbb írtál, hogy kéne neked egy tv. Nekem van, ingyen odaadtam volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó de sajnálom.... Az a helyzet, hogy én elég gyorsan szeretek dönteni mindenben, amiben csak lehet - ha találok elfogadható megoldást, nem kutatok tovább...
      Nem mindig előnyös tulajdonság.

      Törlés
  2. Nekem is lett volna, csak messze vagyunk. Kicsit törött a kasznija, de működik, azaz amikor félretettük még működött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy a hátam mögött még a családom is mosolyog rajtam - de nekem bizony sok mindenből kettő van. (Igaz, mindezt a barátnőmtől való "öröklésnek" köszönhetem. Amikor kaptam, nem ajándékoztam tovább, hanem eltettem "nehezebb időkre".) Ha elromlik valami, ne kelljen már újat vásárolnom. Nyilván meglehetősen idejétmúlt ez a fajta gondolkodásom is. Nem baj, nem zavar, ha másnak más a véleménye.

      Törlés
  3. A csacsi meséje most nagyon jókor jött!
    Szóval megrázom magam és lépek! Köszönöm!
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, csak néha bizony olyan nehéz akár csak egyet is lépni! Hát kívánok erőt a felfelé lépkedésedhez !

      Törlés