2015. szeptember 8., kedd

Moly



Hetek óta röpködtek a szobában és el nem tudtam képzelni, egyszerűen nem láttam, hogy tétova, kissé idétlen ide-oda repülésüket honnan kezdik, hol lehet a „felszálló pályájuk” ? Vettem egy molycsapdát és döbbenettel tapasztaltam, hogy pár nap alatt több tucat molylepke ragadt rá. Valamit ki kellett találnom….

Úgy érzékeltem, nem a ruhás szekrényből jönnek, egyrészt mert az tele van molyriasztó szagos izékkel, másrészt meg mert mindig itt körülöttem szálldostak. Belőlem se jöttek. Hát akkor csakis a könyvespolc marad. Na de… hát szóval  a fotón nem látható az egész könyvkészlet. Van itt a szobában kb.1000 db…
Tavaly nyáron, a festés után  volt az egész leszedve, az udvaron kiporolva, azóta csak (mű)toll porolóval (mi ennek a rendes neve??) szóval azzal porolóizével porolgattam a könyvek tetejét, ahol meg minden „kincs” (kövek, fotók, egyebek) ki van pakolva, ott rendesen portörlő ronggyal törölgetek.

Hát nagyon nem volt hozzá kedvem, de megcsináltam: Leszedtem soronként majd az összeset újfent kiporoltam, polcot letöröltem, majd visszaraktam. Sajnos nem „jó felén” kezdtem el a szekrény pakolását, mert már majdnem a végeztem, minden látható eredmény nélkül (=csakis „rendes” port találva), amikor drága jó  Móra Ferenc könyveihez értem…. Hát kérem ott lakmároztak ezek a dögök. A fotókon láthatóan megkezdték a könyveim „átrágását” a szó valódi értelmében. Egyelőre csak a borítóig jutottak, ami nem tudom miféle anyag, de valami impregnált textilfélének tűnik, a múlt század húszas éveiből….Mindenesetre nekik ízlett….
Érdekes módon azonban az ottani életüknek semmi egyéb nyomát nem láttam, mint a könyvborító morzsákat. Hogy ide jártak volna enni ? Vagy a szobában repkedők itt keltek ki ? Nem tudom és örök rejtély is marad előttem.

Mindenesetre, most este fél 11 – és dél óta egyetlen molylepkét nem láttam… Hát remélem sikeres volt az akcióm – még ha eléggé fáradságos is. Ja – és Móra Ferenc tetejére levendulás-zacskókat tettem – azt állítólag nem kedvelik a molyok….Nehogymá’ visszajöjjenek továbbolvasni a könyveket !

 
Nem, nem ennyi az összes. Csak nem látszik az egész polc :-)
 

                     

Tudom, hogy a blogban már legalább kétszer szerepelt az alábbi mese. Nem véletlen, mert vén fejjel is állítom, ez életem legkedvesebb meséje. És mivel a téma ide passzol, hát harmadszor is beteszem. Aki már olvasta, attól bocsánat…..

Mosonyi Alíz – Háy Ágnes: Szekrénymesék

Volt egyszer egy Mari nevű szekrény. És ebben a szekrényben lakott egy nénike. – Nem itt kéne nekem lakni – sírdogált a nénike. – Nem egy gombos dobozban. Öregségemre nem ezt érdemelném. – Nénike, nénike – mondogatták a gombok. – Ne sírdogálj ! – Éppenhogy ezt érdemled. Vagy még ezt se. Ki rágta meg a télikabátot ? – kérdezték a gombok. – Én – mondta a nénike. – Ki ette meg a csipkegallérokat ? – kérdezték a gombok. – Én - felelte a nénike. - A bársonyködmönkét ? A selyemesernyőket ? Ki ette meg ? – Én, én – felelte a nénike. – Azt a sok szép zakót, nadrágot Made in England, ki falta föl ? – kérdezték a gombok  – Hát én – mondta a nénike. – Csakis én. – A molyirtót is ? – kérdezték a gombok. – Azt is – mondta a nénike. – Igaz. Szép életem volt. – Hát akkor – mondták a gombok . – Nincs miért sírnod.

16 megjegyzés:

  1. A mese tüneményes!!!!! Én is nagyon szeretem,de ezt a részt valahogy nem olvastam.

    A molyok....jajj! Nálunk tavasszal volt invázió. Szörnyű volt! Ők a kamrából masíroztak kifelé. Sajnos nagyon könnyű hazahozni őket a boltból bármivel.
    Ezek nagyon kultúrált molyok voltak,fene a jó ízlésüket!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogalmam nincs, honnan, hogyan, miért kerültek ide - de hát mondjuk az ablak állandóan nyitva. Bejött egy, aztán vagy itt születek a kismolyok, vagy hívta a többieket ? Sosem fogom megtudni. Mindenesetre igencsak boldog vagyok, hogy második napja egyetlen új moly-hulla sincs a ragasztón :-) Győzelem ! Megmarad a Móra-sorozat !

      Törlés
  2. Jól elfáradtál gondolom a pakolásban de legalább sikerélményed lett a végére :-)) Aranyos ez a kis mese én még nem ismertem eddig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most képzeld el, a kis létrát hányszor kellett megmásznom, mire a felső sorokat le- meg felpakoltam. Kész öröm volt...A mese, miképp írtam, nekem a legkedvesebb mesém.

      Törlés
  3. Nem nagyon van kedvem a neten kutakodni, csak 1-2 kattintásnyit - olvasom 2 féle moly van (?) - "kajamoly" és "ruhamoly" (?) - ezek szerint vannak könyveket "evő" molyok is. ( Régebben én is megszívtam már... pl. megmaradt madáreleséggel... bár a lakásba nem jutottak be.)
    Mostanság az én gondom inkább a penészesedés... ( az újfajta gázkazánunk miatt,egyes szobáink penészednek... hagyján ! - Épp' rátaláltam megpenészedett bőr ruhákra is...(kabátok) - így aztán, lenne mit csinálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ezek ruhamolyok voltak, mert a textil(vagy bőr?)-szerű könyvborítót rágták meg. De: most néztem meg a wikiben, hogy hány féle moly van - hát lehet válogatni....PL. csak a ruhamolyoknak 60 faja van... Hát mondjuk ezt se tudtam....
      A penész - sajna - a szellőzetlenség miatt van nálatok is (másutt is). Leszigetelték ez emberek a házat, jók zárnak az ablakok, bent reked a pára, és már kész is a penész lakóhelye. Majdhogynem megoldhatatlan probléma. Én a Szavó (vagy Savo) nevű tömény hipót ismerem, mint egyetlen ellenszert (falon) - a ruhát valószínű nem lehet megmenteni.

      Törlés
  4. Nagyon tetszik a faltol falig konyvespolcod. Szerintem mar irtam korabban valami konyves beirasodnal,hogy nalunk is van hasonlo a szuloi hazban. Nagyon jo erzes konyvek kozt elni. Kar,hogy az internetes vilag egyre jobban kiszoritja oket.
    Orulok,hogy sikerult kiirtanod nem kivant lakotarsaid. Ilyen konyvmolyokkal nem jo osztozni a konyveken. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában el se tudom képzelni magam másféle lakásban.Több évtizede élek részben ebben, részben hasonlóban. Kétségtelen, törölgetni, tisztán tartani nehézkes, de ha "megkívánok" valamit, csak felnyúlok, és leveszem....Igaz, bekapcsolhatom a gépet is, de az azért egészen más....

      Törlés
  5. Ezeknek a molyoknak van ízlése, tudták mit rágjanak meg. A macskád testvére nálunk van, csak ő fekete. Elnézve a könyveidet, tudod hányan szabadulnak meg a régi könyveiktől? Azelőtt pedig egy gyűjtemény büszkeséget jelentett. Sokszor nem is értem, no persze, elnézve a lakáskultúrás újságokat, blogokat stb. ott sem mutogatják, sokszor elgondolkodtam már ennyire nincs becsületük a könyveknek, nem olvasnak, vagy van , de nem tartják bemutatásra méltónak? Pedig egy ilyen könyvvel bélelt szobának micsoda hangulata van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A helyzet az (szerintem), hogy olvasnak ugyan az emberek (fiatalok), de egyre kevésbé könyvet. Ez a fajta "lakberendezés" velünk együtt kimegy a divatból (meg az életből). Épp ezért gondoskodtam én már végrendeletileg, hogy a könyveimet egy iskola örökölje. El is fogadták az ajánlatomat.
      Nem is láttam még az enyémhez hasonló macseszt feketében !!!

      Törlés
    2. Most kedvet kaptam,hogy lefotózzam a sok könyveimet.Nálunk aa nagy család is szereti a könyveket,a fiatalok is.
      Bele se merek gondolni:könyvek nélkül.Ne! Kedvenc helyem egy antikvárium a városban,odavagyok érte. A múlt héten is vettem két könyvet.

      Törlés
    3. Én már nem nagyon veszek...Könyvtárba járok... De egy biztos, ha valami varázslattal eltűnnének körülem a könyvek - rettenetesen hiányoznának. (Gondold hozzá, hogy 40 év munkaviszonyomból az utolsó 20-ban a rendes feladatom mellett + még könyvtáros is voltam. Ja, meg évtizedeken át vállalati könyvterjesztő....)

      Törlés
  6. Nekem is ez volt az első gondolatom, hogy ruhamoly lehet, mert a textilre ment. Abból is a műveltebb fajta... :-) no ná, hogy Jókai. :-)
    Egyszer búzadrával sikerült hazahoznom egy-egy példányt, csak akkor vettem őket észre, amikor a konyhaszekrényt kinyitottam és repkedtek kifelé. Na, akkor meg én a konyhát állítottam a tetejére, mindent átsuvickoltam és a biztonság kedvéért mindent kidobtam, amibe gondoltam, hogy belemehet. Azóta csak kizárólag zárt üvegekben tárolok mindent a konyhában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony észnél kell lenni a konyhában is, dobtam már én is ki molyos grízt, bár nem tudom, hol kerültek bele. Gyanítom, nem nálam mert én is zárt dobozban, ill. üvegben tartom a veszélyeztetett dolgokat attól a perctől kezdve, hogy hazahozom a boltból.

      Törlés
  7. Megkeserítik az ember életét ezek a molyok! Nálunk is rengeteg van, a konyhait le is rendezem, de hiába teszem zárható üvegbe a lisztféléket, többször előfordult, hogy az is bemolyosodik! Valószínű már benne van a lisztben, amikor vásároljuk.
    Nálunk most a kazánházban vannak sokan és nem értem mire mennek, hiszen ott csak fa és fa törmelék van..., néha a kutya, de ő nem egy moly kedvenc szerintem.:) A megoldás molycsapda, de titkos, hogy mire jönnek, így nem lehet megelőzni.
    Egyébként sok helyről hallottam panaszt az idén molyosodásra. Azt mondják, sok fajta van, ami kintről jön. Nem tudom. Ruhában, könyvben nálunk MÉG nincs, de most nagyon figyelek! Kösz, hogy megosztottad a kultúrára éhes kártevőid történetét!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd meg a gugliban, én csak most, @x kommentjére válaszolva kerestem rá, és szemem szám tátva maradt. Annyi féle van, hogy az életben sose fogod megtudni, hogy ami nálatok röpköd, az milyen és mire "bukik"....Egész máig én azt hittem 2 féle van, a ruhamoly, meg az élelmiszer moly...hát tévedés....
      Szerintem moly fronton is eszkalálódott a helyzet....Jönnek és felzabálnak mindent.Te meg csapkodhatsz, mert azt hiszem a ragadós molycsapda nem végleges megoldás, ha nem találod meg az élőhelyüket. Vagy nem tudom.... Én mindenesetre igencsak boldog vagyok, hogy ma estig se ragadt fel a csapdára több. Remélem elvettem a kedvüket a lakásomba való betelepüléstől.....

      Törlés